Welkom op de site van Joep Lans!

Joep Lans is een veelzijdige pianist, componist en begeleidt daarnaast individuele musici, maakt filmmuziek en geeft ook pianolessen. Zijn virtuositeit beperkt zich niet enkel tot het klassieke repertoire, maar ook populaire muziekwerken dragen bij aan het spel voor zijn luisteraars. Een nieuw deel, naast zijn normale optredens vanwege zijn grote improvisatietalent op de piano, zijn de huiskamerconcerten.

Pianist

Tussen 1980 en 1996 heb ik veel opgetreden als uitvoerend pianist. Niet alleen in Nederland maar vaak ook buiten onze grenzen. Er is een periode geweest waarin ik 4 tot 5 keer per jaar een paar weken naar het buitenland ging voor concerten. Ondanks dat dit best vermoeiend was, vond ik het een hele leuke tijd. In Nederland heb ik veel opgetreden tijdens festivals. In een tent of midden op het water. Dat waren hele leuke momenten. Verder heb ik jaren lang als vaste pianist van Hotel Okura gewerkt. Ik heb wel eens een Russische stomme film uit 1928 voorzien van muziek. Ik had de film pas één keer gezien en mij werd gevraagd te improviseren bij de beelden die je zag. Dat was een hele leuke uitdaging.

Mijn laatste concert heb ik eind 2006 gegeven in Toulouse. De werken voor de CD Lune had ik al af en ik heb daar een soort CD presentatie gegeven van de werken.

Naast uitvoerend pianist heb ik ook veel gespeeld tijdens feesten en partijen. Dat is iets heel anders maar wel zo leuk. Vaak neem ik dan een synthesizer mee voor de dansmuziek maar het liefst speel ik toch op een akoestische piano. In de loop der jaren ben ik minder beschikbaar geworden voor feesten en partijen doordat ik veel energie steek in huiskamerconerten en eigen CD opnames. De pianolessen nemen ook veel tijd in beslag waardoor er nog maar weinig tijd overblijft voor optredens.

Componist

Het componeren van muziek is niet makkelijk. Aan de andere kant is het een uitdaging om iets nieuws te maken. Ik componeer het beste wanneer ik alleen achter de piano zit en gewoon begin te spelen. Als iets me op een gegeven moment raakt, ga ik daarop verder. Langzaam aan komt er dan een structuur die ik vervolgens ga vastleggen. Andere componisten doen het weer op een andere manier.

In 1989 heb ik een werk gecomponeerd voor mijn moeder. Deze compositie heet "La vie de ma Mère". Op haar begrafenis heb ik dat gespeeld tijdens de dienst. Veel mensen wilden graag dit muziekwerk hebben. Dat was voor mij de aanleiding om mijn eerste CD uit te geven; "La vie se Marche". Daarop staan 5 eigen composities, aangevuld met werken van Beethoven, Satie en Chopin.

Verder houd ik me bezig met het componeren van muziek voor film.

Uitgegeven CD's

De CD "Soleil" is nog in de maak.
klik op de CD om te bestellen

klik op de CD om te bestellen